Notícies

El GP Demòcrata denuncia l’intent de l’oposició de reformar la Llei electoral ‘per la porta del darrere’

19/04/2018 El Grup Parlamentari de Demòcrata ha rebutjat de ple la Proposició de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns perquè lesiona el principi d’autogovern establert per la Constitució en tant que les mesures proposades afecten qüestions bàsiques del funcionament de les corporacions i totes elles han estat plantejades amb una completa absència de diàleg previ amb el comuns.

La majoria Demòcrata ha traslladat també aquest rebuig al procediment emprat per plantejar la iniciativa legislativa i, en la mateixa línia que la expressada pel Govern, considerem que es tracta d’un intent de modificar de forma subreptíticia i qüestions pròpies d’ordinacions comunals o de la Llei del règim electoral.

El president del Grup Parlamentari Demòcrata, Ladislau Baró, ha estat taxatiu a l’hora d’afirmar que no era constitucionalment possible traslladar una matèria de l’àmbit de la competència comunal a l’àmbit de la competència estatal. Durant la seva intervenció per defensar el vot negatiu a la presa en consideració de la Proposició de llei dels Demòcrates, Baró ha posat de manifest ‘la constatació d’un notabilíssim dèficit de consens en la seva elaboració’ així com ‘l’existència de profunds dubtes quant a una possible lesió del principi d’autogovern comunal’. El president de la majoria al Consell ha deixat igualment clar que des del Grup parlamentari Demòcrata, i en la mateixa línia que el criteri expressat pel Govern, tot i estar oberts a millores dins de l’àmbit dels comuns, ‘no compartim en absolut ni la proposta d’abolició de la figura del cònsol menor ni la voluntat de modificar el sistema electoral comunal’.

Sobre aquest punt, el cap de Govern ha qualificat el sistema electoral vigent com a garantia per combinar estabilitat i alternança de govern a les corporacions locals i ha acusat directament l’oposició de voler canviar el sistema electoral ‘per la porta del darrere, pel simple fet que a vostès no els hagin anat bé les dues últimes eleccions comunals’. Tanmateix, costa d’entendre que es vulgui modificar una llei del calat de la Llei electoral a través d’una disposició final.

Pel que fa a la proposta de supressió del cònsol menor, Martí l’ha situat en el context del rebuig sistemàtic a tot allò que representa una especificitat andorrana: ‘no les defensen perquè no les entenen’.

La sessió del Consell General d’aquest dijous ha donat llum verda a dos Projectes de llei per modificar la Llei de Societats i la Llei de serveis socials i sociosanitaris. En el primer cas, tots els grups parlamentaris, a excepció de Liberals d’Andorra que i ha votat en contra i el PSA que s’ha abstingut, han donat el seu suport a la modificació del text per tal de donar continuïtat, com ha expressat el conseller general Marc Ballestà ‘a l’aposta que Andorra desenvolupa des de fa anys per al reconeixement i l’homologació internacionals en matèria fiscal com a element indispensable per poder participar amb garanties en un entorn globalitzat i no quedar aïllat com a país i limitar les possibilitats de les empreses i els ciutadans’.

Pel que fa a la modificació de la Llei de de serveis socials i sociosanitaris, s’ha donat llum verda a la regulació, per llei, també amb l’abstenció dels socialdemòcrates, dels nous criteris de barem patrimonial a partir del qual s’efectuen els càlculs per poder accedir a la pensió de solidaritat.

Etiquetes: Notícies

Articles relacionats

Eric Jover explica les negociacions del Projecte de llei del cos docent a l’Ara i Aquí de RNA
Entrevista al conseller general del GPD al Bon Dia: “S’acaba un cicle liderat per una persona, no pas el projecte de DA”